Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη, του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη και του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) κ. Γιώργου Κούμα, συνεκλήθη το απόγευμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με θέμα τα τεκταινόμενα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Σαββίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θέλουμε καταρχάς να καταδικάσουμε με όλη τη δυνατή ένταση τις ενέργειες της βομβιστικής επίθεσης εναντίον συγκεκριμένου διαιτητή, [που] ανεξαρτήτως κινήτρων, είναι ένα θλιβερό γεγονός.
Συγκαλέσαμε τη σύσκεψη για να συζητήσουμε τόσο για τη βομβιστική επίθεση όσο και για τους ‘κόκκινους’ φακέλους, οι οποίοι δυστυχώς έκαναν την εμφάνισή τους σε μεγάλο αριθμό τις τελευταίες μέρες.
Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική σύσκεψη, σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, κοινός είναι ο στόχος και κοινός ο σκοπός μεταξύ της Αστυνομίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Κυβέρνησης κατ’ επέκταση, και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου σε αυτό το θέμα. Ξέρετε όλοι, και διαπιστώθηκε και σε αυτήν τη σύσκεψη, ότι δεν είναι εύκολη η εξιχνίαση τέτοιων αδικημάτων, όπως είναι η χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων και η βομβιστική επίθεση.
Δυστυχώς, τα στοιχεία που έρχονται από τους ‘κόκκινους’ φακέλους δεν δίδουν κατεύθυνση στα άτομα τα οποία χειραγώγησαν ή αποπειράθηκαν να χειραγωγήσουν αγώνες. Υπάρχει όμως πλήρης βούληση μεταξύ Αστυνομίας και ΚΟΠ για εξιχνίαση. Ελπίζουμε ότι κάποιοι, συναισθανόμενοι το κακό που γίνεται στο κυπριακό ποδόσφαιρο από τα γεγονότα αυτά, θα μιλήσουν.
Πήραμε κάποιες αποφάσεις. Πρώτη απόφαση, την οποία μπορούμε να ανακοινώσουμε, είναι για να ζητηθεί βοήθεια σε τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη από κλιμάκια εξειδικευμένων Υπηρεσιών της UEFA.
Μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ με τα Όργανα της UEFA και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έρθουν στην Κύπρο ειδικοί σε θέματα διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων, για να μπορέσουν να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τις κυπριακές Αρχές, τόσο για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, των συγκεκριμένων ‘κόκκινων’ φακέλων που εκκρεμούν στην Αστυνομία.
Πήραμε κι άλλες αποφάσεις, κι άλλα μέτρα, τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας και τα οποία στο στάδιο αυτό δεν θα ανακοινώσουμε. Είναι μέτρα τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν στον επιδιωκόμενο σκοπό.
Έγινε συζήτηση ουσίας και πραγματικά ελπίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω τη σοβαρή ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως την ανέφερε χθες, για τα τεκταινόμενα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμερίζεται την αγωνία όλων για τα θλιβερά αυτά γεγονότα στον χώρο του ποδοσφαίρου και θα συγκαλέσει σύσκεψη υπό την προεδρία του, τόσο για το θέμα της αναβάθμισης των σταδίων όσο και για να συζητήσει θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.
Τελειώνοντας, θέλω να επαναλάβω τη βούληση της Κυβέρνησης για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Θέλω να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση αυτή θέσπισε τον Νόμο που εμποδίζει τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων και καθιστά το αδίκημα της χειραγώγησης ή της απόπειρας χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων ως αδίκημα διαφθοράς, όπου προνοούνται ποινές φυλάκισης από πέντε έως επτά χρόνια.
Πρέπει επίσης να θυμίζω, και απευθύνω έκκληση γι’ αυτό, ότι η Κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει ενώπιον της Βουλής τον Νόμο για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ένα Νόμο που παρέχει πολύ μεγάλα όπλα στις διωκτικές Αρχές, διότι τα αδικήματα της διαφθοράς είναι στον κατάλογο των αδικημάτων που μπορούν να γίνουν παρακολουθήσεις. Σε όλες τις χώρες στις οποίες έγινε διαλεύκανση ποινικών υποθέσεων διαφθοράς με τη μορφή χειραγώγησης των αγώνων, καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε μία από τις λίγες χώρες – ίσως η μόνη στην Ευρώπη – που δεν επιτρέπουμε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε θέματα σοβαρά, όπως είναι η ασφάλεια του Κράτους και η καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος.
Θέλω για ακόμη μία φορά να απευθύνω έκκληση προς όλα τα κόμματα, ώστε να μην υπάρξει άλλη αναβολή στην ψήφιση του Νόμου αυτού, ώστε να δώσουμε τα κατάλληλα όπλα και εργαλεία στις διωκτικές Αρχές για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να διαλευκάνουν σοβαρά εγκλήματα διαφθοράς».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση περί χειραγώγησης αγώνων και ‘κόκκινων’ φακέλων, ο κ. Υπουργός δήλωσε «πως «όταν κυνηγάς να βρεις στοιχεία για το πού στοιχημάτισε και ποιος στοιχημάτισε σε χώρες εκτός της δικαιοδοσίας σου, δεν είναι εύκολο πράγμα να συλλέξεις τα στοιχεία αυτά. Πρέπει να σας πω ότι, όταν έρθει ο ‘κόκκινος’ φάκελος, ο οποίος είναι μια έκθεση του ειδικού Τμήματος της UEFA στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει έντονη στοιχηματική δραστηριότητα, ή ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ή μη αναμενόμενο αποτέλεσμα, δεν παρέχονται πάντοτε στοιχεία και δεν είναι εύκολο να βρεις ποιοι είναι αυτοί που στοιχημάτισαν, ποιοι είναι αυτοί που προσπορίστηκαν τα κέρδη. Και δεν είναι και εύκολο να εντοπίσεις και ποιο είναι το κύκλωμα των ανθρώπων που εμπλέκονται σε μια υπόθεση διαφθοράς.
Στα μεγάλα σκάνδαλα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων της Ευρώπης, η Αστυνομία είχε εκείνο το όπλο που χρειάζεται για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, οι οποίες οδήγησαν σε αυτόν ή αυτούς που συνεννοούνται για να χειραγωγήσουν αγώνες. Είναι τόσο απλό. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορεί να εξιχνιαστεί ένα τέτοιο αδίκημα, αλλά με τα στοιχεία που έρχονται από τους φακέλους, όσο μελετημένος κι αν είσαι, από μόνο του δεν αρκεί για να καταλήξεις σε σύλληψη και πολύ δε περισσότερο, σε καταδίκη οποιουδήποτε υπόπτου.
Ζήτησα από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ όπως οι εμπειρογνώμονες της UEFA μεταβούν στην Κύπρο, διότι θεωρώ πως είναι σημαντικό να ξέρει ο Κύπριος Αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση το πώς ακριβώς μαζεύονται τα στοιχεία και πώς καταρτίζονται οι φάκελοι, αλλά και να ακούσει την πληροφόρηση αυτή από πρώτο χέρι, από τους ανθρώπους που καταρτίζουν τους φακέλους αυτούς. Ήταν μια απόφαση την οποία πήραμε σε συνεννόηση, εξού και ζήτησα από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ όπως οι εμπειρογνώμονες μεταβούν στην Κύπρο, διότι θέλω να δοθεί και ο χρόνος και η δυνατότητα σε όσων το δυνατόν περισσότερους αρμόδιους – πέραν από την Αστυνομία – και στα Σωματεία και τους Προέδρους τους, ώστε να μπορούν κι αυτοί να βοηθήσουν, διότι, δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι ένοχοι.
Η βούληση υπάρχει και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση οποιαδήποτε ολιγωρίας είτε από την Κυβέρνηση, είτε από την Αστυνομία, είτε από την ΚΟΠ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας με αυτά που σήμερα αποφασίσαμε και ελπίζουμε ότι η Βουλή θα προχωρήσει με ψήφιση του Νόμου για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την ερχόμενη Παρασκευή, για να μπορεί να δοθεί αυτό το εργαλείο στην Αστυνομία.»
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών